29 | 03 | 2024
Українцям дозволили продавати електрику з власних вітряків і сонячних батарей
Автор: Administrator   

Верховна Рада в четвер ухвалила закон, який дозволяє продавати надлишки електроенергії енергоринку приватним домогосподарствам, оснащеним сонячними і вітровими електрогенеруючими установками.

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" підтримали 273 парламентарі, пише "УНІАН".

Він визначає, що потужність таких установок не може перевищувати 30 кВт, а вартість електроенергії буде встановлюватись Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Закон дозволяє продавати таку електроенергію без ліцензії, а також знижує тариф для сонячних електростанцій потужністю більш як 10 МВт приблизно в два рази.

"Цей законопроект дозволить до кінця року заощадити 1 млрд грн на енергоринку... Він відновлює справедливість", - відзначив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин під час розгляду документа.

Згідно з законом, також вводиться стимулюючий коефіцієнт. У разі, якщо компанія при будівництві енергоустановки використала 30% українського обладнання, доплата становить 5% до тарифу, а якщо частка українського устаткування становить 50%, то доплачуватиметься 10% до тарифу.

Tags:
 
Поиск ответов
На правах рекламы