28 | 03 | 2024
Новости рынка:

F.A.Q. о котлах и отоплении

Гідроізоляція будинку (Частина 1)

Дата добавления:
07.05.2011
Хиты:
3426
Рейтинг:
 
Голосовать:
Хорошо - Плохо

Ответ

Старі об'єкти, як правило, не мають горизонтальної ізоляції кладки, і в штукатурку проникає вогкість від землі, а іноді і вода. Фасадна штукатурка і кладка руйнуються, і штукатурка всередині об'єкта внизу біля підлоги пліснявіє. Відсирівша кладка володіє значно меншою ізоляційної здатністю, що призводить до більшої витраті палива при опаленні будинку.

Частими причинами відсирівання стін і стель є порушення стану покрівлі, карнизів, балконів, терас.

Широко поширені також випадки відсирівання конструкцій з-за неправильного температурно-волого-посадового режиму приміщень, відсутність вентиляції, недостатній теплоізоляції, коли випадає конденсат.

Роботи з гідроізоляції будинків, захисту конструкцій від зволоження і відсирівання умовно можна розділити на дві групи: - відведення поверхневих і грунтових вод від будівель; - гідроізоляція конструкцій, захист від дощової води, зниження впливу капілярної вологи.

Найбільш простим способом відведення води і зниження впливу грунтової вологи є прокопування водовідвідної канави біля стіни , дно якої має знаходитися не менше 80 см від нижньої частини фундамента, щоб земля під фундаментом не промерзла. Дно канави вимощують з необхідним ухилом в поздовжньому і поперечному напрямках. Бажано залити дно канави цементним розчином. Канава забезпечує швидкий відтік води від об'єкта, але не може використовуватися для відводу води з даху. Ця вода повинна відводитися жолобом на даху і ринвами за межі канави.

Відведення води здійснюють наступними способами. Уздовж стіни викопують канаву до рівня підстави фундаменту. На оголену частину кладки наносять штукатурку з цементно-вапняного розчину або розчину із гідравлічного вапна. Трохи нижче - під рівнем нижньої частини фундаменту - укладають поздовжній дренаж. Канаву на 80 - 100 см закидають дренажним матеріалом, а дно канави вимощують або бетонують.

Якщо з різних причин немає можливості біля об'єкта обладнати канаву з похилою стіною. то вздовж об'єкта викопують канаву, на стіни оголеного фундаменту наносять штукатурку з цементно-вапняного розчину або розчину із гідравлічного вапна і на певній відстані, в залежності від обставин, викладають опорну стінку з каменю (мал. 1).

Якщо для укладання дна використовується хороший камінь, то немає необхідності ставити його на розчин, досить використовувати в'язку глину.

Лоток між кладкою і опорною стінкою досить глибокий, на опорну стінку необхідно поставити поручні.

При іншому способі ізоляції канаву викопують до нижнього рівня фундаменту та відкриту кладку обштукатурюють ізоляційним розчином. До стіни на ширину 30-40 см накидають мул до початкового рівня грунту . У сусідній частині канави прокладають поздовжній дренаж, частину, що залишилася канави засипають до старого рівня грунту. Засипану канаву вимощують.

 

Мал. 1. Ізоляція кладки канавою і опорною стінкою

 

Більш трудомісткий і дорогий спосіб зниження вогкості в кладці - так звана повітряна ізоляція (мал. 2). Уздовж стіни викопують канаву необхідної ширини на глибину 10-15 см нижче рівня підпільної частини об'єкта. На дні канави бетонують фундамент ізоляційної стінки. На одному кінці заізольованої кладки вибивають канавку, яка починається приблизно на 5-10 см над фундаментом ізоляційної стінки і проходить по фронтальній поверхні об'єкта під покрівельний жолоб і під верхній карниз. Ширина канавки 12-16 см і глибина 15-20 см. На іншому кінці кладки вибивають з лицьового боку канавку, яка починається приблизно під рівнем грунту, а закінчується приблизно на 40-50 см над рівнем грунту. В обидві канавки вставляються і заштукатурюються азбоцементні або дренажні труби. Це значно простіше, ніж штукатурити чи закладати розчином ці канавки, оскільки по суті вони представляють собою вентиляційний канал. Гладка поверхня труб сприяє кращому току повітря в каналі. Оголена кладка очищається і штукатуриться цементно-вапняним розчином або розчином із гідравлічного вапна. Ізоляційна стінка спирається декількома опорами на кладку фундаменту. Порожнина між фундаментом і ізоляційною стінкою потім Мал. 2. Повітряна ізоляція цегляної кладки                  перекривається бетонними плитками.

У об'єктів, що знаходяться на схилі, верхній шар грунту може бути водопроникним, а нижній навпаки. Вода, пройшовши через водопроникний шар, скупчується в об'єкті і зволожує його. Захист об'єкта в цьому випадку проводять таким чином: викопують канаву під кутом до похилу , в канаву укладають дренаж і канаву засипають. Дно канави повинно закінчуватися у водонепроникному шарі грунту. Воду з дренажу відводять так, щоб вона не пошкоджувала не тільки об'єкт, від якого вона відводиться, а й сусідні об'єкти.

Водовідводи робляться з труб або бутового каменю.

Аерація та осушення цегляних стін можуть бути досягнуті за допомогою системи каналів. Один з таких варіантів наведено на мал. 3. У стіні під кутом 10-15 ° розміщені канали на видаленні 80 - 100 см один від одного так, що в кожний з них випаровується вологість зі стіни в радіусі 50 см від каналу. Окружності, умовно окреслені цим радіусом, повинні взаємно перетинатися. Канали обладнуються наступним способом: у кладці проробляють отвори долотом, пробійником або відбійним

Мал. 3. Ізоляція стіни системою трубок

 

молотком і в отвори вставляють дренажні трубки діаметром 5 або 6,5 см. На зовнішній стороні стіни їх закладають врівень зі штукатуркою, а всередині вони закінчуються за 20 см від внутрішньої частини стіни. Можна використовувати і двухдирні порожнисті цегла (з отворами по довжині) розміром 29Х 14X6, 5 см. На зовнішній стороні стіни отвори закривають дротяною сіткою або сіткою з жерсті. Залежно від ступеня зволоження в стіні розміщують один або більше рядів каналів, чергуючи їх. Висушування полягає в тому, що повітря в каналах насичується вологою, охолоджується, стає важче і «випливає» з трубки назовні. На його місце проникає свіже повітря, і процес повторюється. Чим сухіше повітря зовні, тим швидше настає зміна повітря в трубках. Якщо вологість зовнішнього повітря однакова з вологістю в трубках, зміна повітря не відбувається.

Система каналів заснована на принципі висушування кладки рядами горизонтальних дір, які виходять в пробитий канал у внутрішній частині стіни. По зламаному каналу діаметром 6,5 або 8 см проходить повітря і відводить з дірок вологість, яка потрапляє в них з кладки. Ламаний канал починається на одному кінці стіни, приблизно на висоті 20 см від підлоги, потім поступово піднімається до іншого кінця стіни. Звідти піднімається вгору приблизно на 30-60 см (залежно від ступеня вогкості) і потім знову поступово вгору до рівня свого початку, а останній канал закінчується або під жолобом даху, або трубкою над дахом. Відвідних вгору каналів може бути і більше в залежності від висоти проникнення вогкості в стіні. Канали розміщують в зовнішній поверхні внутрішньої стіни. Канал починається отвором, закритим сіткою. На відстані 60-100 см один від одного в пробитому каналі розміщуються похило трубки діаметром 5 або 6,5 см. У двох сусідніх гілках трубки укладають не один над одним, а чергують, щоб захопити якомога більшу площу, що піддається зволоженню.

Порядок проведення наступний. На поверхні стіни позначають напрямок і кут підйому ламаного каналу, а потім вибивають канавку 7X7 або 10X10 см і отвори для горизонтальних дренажних трубок. Всі отвори і канавки вичищають і злегка змочують водою. Спочатку укладають горизонтальні дренажні трубки, потім трубки укладають в канавку, і канавку обштукатурюють вапняним розчином: Стик трубок повинен бути щільним, щоб при оштукатурюванні в трубки не потрапив розчин. Кінець ламаного каналу, який виходить назовні внутрішньої стіни, повинен бути закритий сіткою з оцинкованого дроту; якщо верхній кінець виводиться через трубку над дахом, то над ним встановлюють аераційний ліхтар, що захищає вивідну трубку від потрапляння атмосферних опадів.

Гідроізоляція будинку (Частина 2)

Гідроізоляція будинку (Частина 3)

Категория

Поиск ответов
На правах рекламы
Лента новостей
Комментарии
  • Артём 7 месяцев назад
    Газовый котел Navien Heatluxe NGB-13K Работает очень тихо.

    Подробнее...

     
  • Владимир 10 месяцев назад
    Добрый день. У каждого международного производителя должен быть ...

    Подробнее...

В какой области больше спец. Ваша фирма?